Vanliga Frågor
Vad är Kiropraktik?
Yrket hör under gruppen manuell medicin och uppstod i slutet av 1800-talet i USA.
Utövandet av manuell medicin är inget nytt och har använts i alla tider och i sannolikt alla kulturer under olika namn. Det finns tecknade bilder som beskriver hur Hippocrates (som man historiskt sett kallar den första läkaren) använde manuella tekniker med rep och bänkar för ca 2400 år sedan (se Hippocratic bench).
I omvärlden är manuell medicin mycket mer utbrett än i Sverige och i ex. grannländerna Norge och Danmark är kiropraktorer en integrerad del i sjukvården.
Där kan en kiropraktor ge remiss till slätröntgen, magnetröntgen samt till specialistläkare. I Norge kan hen även ge kortare sjukskrivning vid behov. I Sverige finns förhållandevis få kiropraktorer och den allmänna vården inkluderar än så länge endast ibland kiropraktorer vid rehabilitering av ryggbesvär.
De flesta människor i västvärlden idag får ryggbesvär av någon sort, minst en gång i livet, och samhällskostnaderna är enorma när man räknar in sjukskrivningar och utebliven arbetskraft. Besvären kan vara mycket påfrestande för den enskilde och påverka både fysisk och psykisk hälsa om de lämnas obehandlade. Vissa har besvär kortvarigt som sedan går över, men många lider av långvariga/återkommande besvär som inte går över av sig självt eller med lättare tilltag som t.ex. smärtstillande medicin eller rehab-övningar. Ofta känner man sig stel och spänd, tappar rörlighet eller får någon slags låsning/upphakning. Har du sådana besvär, speciellt om du har besökt andra vårdgivare utan effekt, så är det dags att komma till oss.
Varför träffa kiropraktor
De vanligaste orsakerna man söker för är att man har ont i ena sidan av ryggen, ont i axlarna och nacken eller känner sig stel och att det känns som att en nerv/något sitter i kläm. De vanligaste områden där dessa problem uppstår är SI-led, ländrygg, nacke och axlar och bröstrygg/bröstkorg.
Klassiska sökorsaker är smärta kopplat till rörelser eller belastning, som att det t.ex. gör ont att lyfta något, det gör ont att sträcka sig, gör ont när man tränar eller att det känns smärtsamt att resa sig från stol eller säng.
När ska man inte gå till kiropraktor?
Det är inte läge att söka kiropraktor om man har cancer med metastaser (cancer som har spridit sig) eller om man har uttalad osteoporos (mycket benskörhet). Detta gäller också personer som har kraftigare reumatiska sjukdomar eller personer som har ramlat eller blivit påkörda och därefter har kraftiga smärtor, vilosmärtor eller utstrålande smärtor i armar eller ben.
När är det mer en bedömning från fall till fall?
Det är viktigt att vara medveten om situationer där kiropraktisk behandling är mindre lämplig. Det finns tillstånd som kiropraktorn bör känna till och som kan påverka behandlingen i övrigt, då det är kiropraktorn som tar det slutliga beslutet om behandlingens lämplighet. Det kan t.ex. avgöra om kiropraktorn vill behandla nacke/halsrygg eller inte. Exempler på tillstånd/förutsättningar som ska tas hänsyn till är om man tar (mycket) blodförtunnande, äter kortisontabletter, har haft stroke, proppar eller blödningar eller har reumatoid artrit.
Graviditet är emellertid inte ett hinder för kiropraktisk behandling. Kiropraktorn anpassar behandlingen efter de förutsättningar som finns, exempelvis genom att ändra position för att bekvämt anpassa sig till patientens tillstånd.
Barn som klagar på värk eller smärta i rygg/nacke och/eller med huvudvärk kan absolut också behandlas av kiropraktor. Här ska man vara extra observant då barn i vissa idrotter kan få ryggskodor som inte ska behandlas. Detta undersöker vi givetvis för.
Behandling sker i samråd med föräldrarna och fokus brukar ligga på skdeförebyggning i idrott eller ergonomi vid dator/mobil. Kiropraktorn bedömer om behandling är lämplig eller inte.
När bör man söka läkare/akut vård?
Ibland behöver man söka akut medicinsk hjälp istället för kiropraktor. Det är därför viktigt att vara observant på vissa symptom som kan vara allvarliga tillsamman med ryggsmärta. Om ryggontet åtföljs av symtom, såsom feber, trötthet, magbesvär eller andningsproblem bör man genast uppsöka en vårdcentral eller akutmottagning. Vid symtom som svårigheter att känna när man behöver kissa, svårt att styra urinering/avföring, domningar/stickningar kring ändtarmen eller könsorganen och/eller insidan av låren, är det viktigt att söka akutmottagning omedelbart.
Har man tryck för bröstet/symptom i bröstkorgens framsida finns risken att det orsakas av hjärtbesvär, och du måste då söka akutmottagning innan du ens överväger att träffa kiropraktor.
Är man i övre medelåldern och plötsligt upplever ryggont för första gången, har eller har haft cancer, får plötsligt ihållande smärtor och samtidigt lider av benskörhet/osteoporos, har använt kortison under längre perioder, eller upplever allmän svaghet och viktnedgång, bör man kontakta en vårdcentral för bedömning för allvarligare orsak till smärtan.
Vid osäkerhet – kontakta sjukvårdsrådgivningen på www.1177.se.
Utmaning i integrationen i svensk vård
Många vårdgivare i Sverige känner tyvärr inte till vad en kiropraktor gör och vilken gedigen utbildning som ligger bakom yrket. Därför är det heller inte konstigt att det sällan ges remiss eller rekommenderas att man uppsöker en kiropraktor. Detta är något vi märker hos många patienter som redan sökt vård och fått förklaringen att inget går att göra annat än att ta smärtstillande och träna. Riktigt så enkelt är det inte med ryggbesvär. Vi undersöker alltid din ryggrads- och bröstkorgs rörlighet för att upptäcka inskränkningar i funktion.
Det är nämligen en förutsättning att du är rörlig i muskler och leder innan du börjar träna, belasta eller röra dig mer igen.
När vill vi träffa dig?
Vi träffar dig helst relativt snabbt från det att du får ett ryggskott, en nackspärr eller spänningar i bröstkorgen. Från debut och upp till ca 10 dagar brukar vara optimalt, besväret har då som regel inte hunnit sätta sig ordentligt. Om det inte känns som att besväret kommer gå över spontant är vårt råd: Vänta inte för länge!
Gör det lättare för oss att hjälpa dig genom att inte gå och dra på besvären.
Boka tid hos din kiropraktor i Stockholm här.
Inför och efter besöket
För att få ut maximal effekt av behandlingen finns det enkla tips som vi vill dela med oss av. Manuell behandling av kroppens leder är just ett sätt att återskapa rörelse i stela områden. Kan du själv röra på dig innan besöket hos oss så kommer det med stor sannolikhet att både underlätta behandlingen samt öka effekten. Försök att ta en promenad innan du kommer till oss, det kan göra behandlingen lättare. Främst gäller det dig som har en stel och smärtsam ländrygg, men även om det är t.ex. bröstrygg, skuldra eller nacke som du söker för så brukar en promenad innan behandlingen mjuka upp kroppen och till dels detta område.
Tänk lite som uppvärmning innan träning.
Samma sak gäller efter behandlingen; kan du gå en promenad eller vara i rörelse t. ex. cykla så är det klart bättre än om du sätter dig i en bil och påbörjar en lång bilresa. Har du inte tid eller möjlighet att ta en längre promenad efter besöket så försök istället vara extra noga med att byta ställning på kontoret eller bara undvika att sitta stilla för länge åt gången samma kväll.
Vi vill att du de första 24 timmarna efter besök undviker att belasta ryggen tungt, repetitivt eller stötigt. Det vill säga att du undviker t.ex. styrketräning, löpning, krattande och packande flyttlådor.
Biverkningar kiropraktor
Vanliga biverkningar kiropraktisk behandling är trötthet och ömhet. Precis vid/efter behandlingsögonblicket blir man ofta varm och lite svettig och många blir törstiga direkt efteråt. En bra liknelse är att en behandling är lite som ett träningspass för kroppen, därför kan det vara bra att inte gå och träna direkt efter besöket. Ta hellre en promenad
Många tycker behandling kan kännas läskig, sannolikt till dels då filmindustri m.m. överdriver hur lätt det är att skada någon genom att framkalla ljud i nacken.
Allvarliga biverkningar är mycket ovanliga. I storleksordning med att de är så pass ovanliga att det är farligare att köra bil till och från mottagningen.
Lite samma som i fenomenet rädsla för att flyga, där det statistiskt sett är mycket farligare att ta sig till flygplatsen med taxi eller egen bil. Det kräver såklart att kiropraktorn är utbildad, liksom man vill flyga med en utbildad pilot.
Vad kan jag göra själv?
Det finns mycket man kan göra för att försöka hålla ryggbesvär borta, det som fungerar är allt som innefattar rörelse. Om det är gruppträning på Friskis och Svettis, långa hundpromenader eller simning är mer sekundärt.
Med det sagt så finns det träning som fungerar mer effektivt än andra former, det är nämligen styrketräning i kombination med promenader.
Hur mycket kostar ett besök hos en kiropraktor?
Vad besök hos kiropraktor kostar beror på 3 saker:
- Om mottagningen är helt privat kostar Nybesök i Stockholm mellan 700kr – 1000 kr.
- Om mottagningen har landstingsavtal (avtal med regionen) kostar ett besök typiskt mellan 200-275 kr
- Hur många besök som behövs:
Har du haft besväret i längre tid så räkna med att det kommer behövas mer än ett besök.