Nackspärr
Vad är nackspärr?
Nackspärr är tillståndet där man får ont i nacken och blir stel i nacken. Det ryggskott är för ländryggen är nackspärr för nacken, kan man säga förenklat. Det kan vara mycket smärtsamt och det gör ont att röra på huvudet. Ibland kan man också uppleva kraftiga smärtsamma hugg vid rörelser eller bli nästan helt orörlig på grund av smärtan och stelheten.
En viss variant av nackspärr kallas för torticollis och här har man en kraftig stelhet och får svårt att röra på huvudet åt minst en riktning, i kombination med en lätt felställning t.ex. sidotippning och vridning.
Vanligtvis varar det i några dagar upp till några veckor innan det försvinner av sig själv. Men vissa personer får inte helt bort det och det kan sitta kvar som en rest av besväret som kan bli värre vid exempelvis plötsliga rörelser eller om man sitter stilla för länge. Mer information om detta kan du hitta längre ner på sidan.
Har man samtidigt en smärta som strålar ned i armen och handen eller upplever nedsatt känsel i arm och hand så heter det cervikobrakialt syndrom, du hittar mer bra information om det här.
Även om besväret släpper efter en tid så är risken stor att en rest av besväret sitter kvar. Om du märker att du blev nästan bra men inte helt bra, så är det en mycket bra idé att boka in en behandlingstid för att bli av med problemet helt, så att besväret inte återkommer när du lyfter något tungt igen eller gör en hastig okontrollerad rörelse.
Orsak till nackspärr
Exakt vad som orsakar nackspärr är inte helt klarlagt. Men vi vet att det är ett djupt spänningstillstånd som troligen involverar ledkapslarna i nacken, djupa nackmuskler och ibland även svullnad/inflammation av diskar. Vanligtvis utlöses det av en plötslig och ovanlig rörelse i nacken, och det kan kännas som en låsning eller blockering och det blir plötsligt svårt att röra sig normalt som innan. Vissa får det efter att de suttit i drag/varit kalla i nacken och därefter gjort en hastig och oknotrolelrad rörelse. När man väl har nackspärren känns det ofta som en djup smärta och som att det finns ett ökat tryck i nacken när man rör den i den smärtsamma riktningen. Som oftast finns en avlastad ställning där det känns realtivt bra, till skillnad från ryggskott där det långt ifrån alltid finns en viloställning med klart minskad smärta. Många som lider av nackspärr säger att det känns som att något behöver lossna eller dras ut, men att det sitter för hårt för att klara av detta själv.
Bästa sovställningen vid nackspärr
Nackspärr är smärtsamt. Välj den minst smärtsamma ställningen som lindra smärtan något. Ofta behöver man hjälpa huvudet och nacken genom att hålla i huvudet med båda händerna när man ska vända sig om natten.
Hur kan jag förebygga nackspärr?
Man kan förebygga eller åtminstone minska risken att få ryggskott genom att styrketräna i någon form regelbundet, gärna i kombination med att gå promenader och att vara aktiv i övrigt. Det brukar vara bra att fokusera på att träna regelbundet, gärna styrketräning och stretching av bröstryggens muskler, axelmuskler och bröstmusklerna. Att regelbundet simma brukar också vara mycket bra för att förbygga.
Har man återkommande nackspärr och vet att spänningen bygger upp över ti och, inte får bukt med det på egen hand, är det väldigt bra att komma in och låta en kiropraktor släppa på spänningarna innan de blir för stora. Det är också viktigt att se över sin arbetsergonomi om man har ett kontorsarbete då det är en vanligt starkt bidragande faktor. Diskutera gärna med oss så kan vi ge en mer specifik prognos för just dig och dina förutsättningar, vi ger gärna tips på bland annat övningar, stretching och sätt att röra på sig.
Vad kan man göra själv om man har nackspärr?
Försök röra på dig – även om det gör ont i nacken så är fysisk aktivitet bra. Det är inte farligt, men jobbigt. Gör det för ont så ta det lugnare men försök att inte ta det helt lugnt och ligga still för länge. Kroppen kommer guida dig genom smärta om det du gör är för stor ansträngning.
Övningar för nackspärr
Försök gärna göra minst en övning för nackspärr samtidigt som du försöker hålla dig så aktiv som din smärta tillåter. Får man nackspärr så är det en sak som är viktig, och det är att röra på huvdet. Kan du utföra någon av övningarna så är det bra, de kan lindra mer än man tror. Smärtan vid nackspärr brukar lindras och det kan hända att en nackspärr går över till stor del eller helt.
Övningar vi rekommenderar är, listat från svårast till lättast:
- Stretching av nackmusklerna
- Försök att vrida på huvudet åt båda hållen
- Lätt stretchning av bröstmusklerna
- Tittandes rakt fram, lägg ena handflatan mot en aniktshalvan och pressa /rotera åt det hållet samtidigt som du håller mot med hanflatan. På så sätt utför något som heter isometrisk kontraktion. Får man nackspärr som är kraftig och man bara vill hålla huvudet framåt fungerar denna övning ändå nästan alltid.
Hur lång tid tar det för en nackspärr att läka?
Vanligtvis sitter de värsta symptomen från en nackspärr kvar i någon vecka om det lämnas obehandlat. Vissa har tur och har besvär endast några dagar. Många som har haft en nackspärr blir bättre över tid men en resterande stelhet och smärta kvarstår. Detta kan därefter blossa upp när man anstränger sig eller sitter stilla för länge igen. En stor hjälpande faktor är att röra på sig mycket, t.ex. att gå korta promenader trots smärta. Vi träffar inte sällan personer som haft långvariga besvär, till och med i åratal, där nackspärren varit fullt behandlingsbar och släppt väldigt bra på bara ett fåtal besök. Nackspärr brukar släppa i något större grad spontant jämfört med ryggskott, men många som vi träffar och behandlat säger att de genom behandling kan röra huvudet bättre än på flera år. Det vill säga att de haft rester av tidigare nackspärr som inte gett med sig över mycket lång tid.
När måste du söka vård
OBS: Känner du dig allmänpåverkad (sjuk), har feber, kraftig huvudvärk, illamående och nackstelhet så kan orsaken vara en hjärnhinneinflammation. Den kan vara orsakad av virus eller bakterie. En sådan nackstelhet gör det svårt eller omöjligt att böja huvudet framåt, det vill säga att det nästan inte går att lägga hakan mot bröstet. Har du kombinationen av dessa symptom måste du söka vård, och helst börja med att ringa 112.
Läs mer om hjärnhinneinflammation på 1177.