Ont i Axeln
Att man kortare eller längre tid haft ont i axeln är en relativt vanlig orsak till att man uppsöker kiropraktor. Många känner att det är något som låser fast i axeln och hindrar vissa rörelser, eller att det drar ut i överarmen vid vissa aktiviteter eller när man sträcker sig på vissa sätt. Det kan göra ont att sova på ena axeln, t.ex. kännas som att axeln och armen efter en stund värker och domnar när man ligger på samma sida i sängen. Detta är en vanlig orsak till att man har svårt att sova normalt, att man hamnar fel i sängen och därefter vaknar av att det gör ont i axeln.
Orsaker till att man får ont i axeln
Vi utgår från att det finns två huvudanledningar till att man får ont i axeln; den ena är spänningar i bröstrygg, bröstkorg och axelns muskler. Man kallar detta för funktionell anledning.
Den andra huvudanledningen är att man har fått en fysisk skada i axelns muskler, senor eller ledkapsel eller fysiskt förminskning av plats för muskelsenor och strukturer i axeln. Detta kallas för strukturell anledning.
För att förstå varför du har ont i axeln testar vi de olika musklerna och stabiliteten i axeln med ortopediska test, precis som ortopedkirurgen gör. Vi undersöker även spänningar i området runt axeln, inklusive bröstrygg, bröstkorg och nacke. Detta gör läkaren eller ortopeden endast ibland men långt ifrån alltid.
Om man får ont axeln är det bra att först fundera på vad man nyligen gjort. Är det något som uppstått efter man suttit många timmar vid datorn senaste dagarna? Eller har man ramlat och tagit emot sig med den armen för en tid sedan?
Det kan också vara gamla kända skador som blossar upp vid dålig hållning eller om man slutat utföra sin rehab.
Rotatorcuffen – axelns stabiliserande muskulatur
Man kan säga att rotator cuff är för axeln som bålen är för ryggen. Liksom fallet med bålen är många av oss som lever i det moderna samhället för svaga i denna muskulatur, vilket leder till återkommande besvär.
Rotatorcuffen är en grupp av fyra muskler (egentligen 5, om man räknar med m. teres major men den brukar bortses från) och dess tillhörande senor som tillsammans spelar en viktig roll i axelns stabilitet och rörelse. Dessa muskler och senor sitter runt axelleden och ansvarar för att hålla överarmsbenet på plats i axelhålan, och möjliggör en rad olika rörelser i axelleden.
En person som får ont i axeln har mycket ofta problem med denna stabiliserande muskulaturen runt axeln, av någon anledning.
Den sitter i skulderbladet och sträcker sig till överarmsbenet och stabiliserar axelleden strax innan och under belastning.
De fyra musklerna i rotatorcuffen är supraspinatus, infraspinatus, teres minor och subscapularis. Förenklat kan man säga att 1 är rotator cuffs framsida, de andra 3 hör till baksidan.
Rotatorcuffen är viktig för att stabilisera axelleden och möjliggöra rörelse i olika riktningar. Dessutom hjälper rotatorcuffen till att höja och sänka armen, rotera armen utåt och inåt, och utföra kraftfulla kast- och slagrörelser.
Eftersom rotatorcuffen är utsatt för mycket stress och belastning kan det uppstå skador i dess senor och muskler. Vanliga orsaker till skador inkluderar överanvändning av axeln, trauma eller åldrande. Rotatorcuffskador kan leda till smärta, minskad rörlighet och svaghet i axeln, vilket kan påverka dagliga aktiviteter och idrottsprestationer.
För att undvika skador på rotatorcuffen är det viktigt att träna axelmusklerna på ett balanserat sätt, undvika överansträngning av axeln, använda rätt teknik vid idrottande och vara uppmärksam på eventuella symtom på skada. Generell styrketräning brukar lindra rotatorcuff-relaterade besvär, men har man mer besvär så kan man behöva göra mer specifika övningar.
Tränar du arm/axelintensiv sport såsom handboll, racketsport m.m. är det mycket bra att träna rotator cuff som prehab (preventiv rehab), det vill säga träna sig stark här så att du både presterar bättre i sporten och minskar risk för skador framöver.
Rotatorcuffen är ofta huvudmålet att träna när du träffar en fysioterapeut.
Vi vägleder dig gärna i hur du kan stärka upp dessa muskler enkelt hemma.
Behandling av axelsmärta och skuldersmärta
Väldigt många som vi träffar för axelbesvär blir bättre av att vi släpper på spänningar i området, korrigerar hållningen något samt utför några enkla övningar hemma eller på gymmet. Speciellt om man inte har råkat ut för direkt våld mot axeln, och/eller känner sig mycket spänd generellt i området är det bra att börja med att träffa kiropraktor.
När behöver du söka vidare/vilka kan inte hjälpas?
För allvarliga axelproblem eller tillstånd såsom frusen axel (frozen shoulder) eller känd ruptur rekommenderar vi att du kontaktar Södermalms Ortopedi, som också har diagnostiskt ultraljud. De har också ycket bra information om olika allvarligare axelbesvär på sin hemsida.
För remiss till Södermalms ortopedi bör man först ha provat konservativ behandling, det vill säga rehabträning/fysioterapeut och kiropraktor eller naprapat.
Subscapularis
Aj, det gör ont i axeln när jag ska sova och ligger på sidan!
Det ”knakar” under skulderbladet!
Många säger att det känns som att det är något problem under skulderbladet som värker/molar och som vårdgivare/massörer jag träffat inte förstår eller kan fixa till.
Känns det som att axeln har ”glidit fram” något, gör ont när du ligger på den och ska sova? Domnar det ned i armen ibland helt ned till handen?
Då är det inte osannolikt att du har problem med m. subscapularis.
Är denna muskel (vilken också är i stort sett hela rotator cuffs framsida) överspänd så kommer du märka av det. Typiskt har man mer besvär i vila och vid lätta aktiviteter, jämfört med bättring när man tränar eller tar i.
Är muskeln mycket spänd eller skadad kommer det bli svårt med push-övningar såsom armhävningar/bänkpress.
Case (ont under skulderblad) från slutet av 2024:
En 40-årig specialistläkare med fleråriga besvär i-/under vänster skulderblad och diffus värk och domning till vänster överarm, sökte hjälp hos oss för detta.
MR var utan anmärkning, liksom ultraljudsundersökning.
Kortisonspruta har inte lindrat.
Flera ortopeder har inte kunnat lösa besväret.
Hon har riktigt ont och besväras vissa dagar, vissa dagar känns det nästan helt bra.
Inga föregående trauman.
Kommentar: Detta visar hur svårupptäckta vissa axelbesvär är för vården.
Lösning: Övning 3 (under Rehab Axel)
Impingement syndrom
Hjälp! Jag kan inte lyfta armen! (Det tar emot, klämmer och gör ont)
Impingement syndrom i axeln är en vanlig orsak till att man blir stel i och får ont i axeln, i första hand känns det stel och smärtar när man lyfter armen. Det uppstår när mjukvävnader, såsom senor eller bursae (slemsäckar), kläms mellan benstrukturer i axeln, vilket kan leda till inflammation och smärta.
Det finns olika faktorer som kan orsaka impingement syndrom i axeln, inklusive överanvändning av axelmuskler, ojämn muskelutveckling, anatomiska variationer och skador på axelleden. Smärtan kommer i främst när armen lyfts över horisontalplanet, men man kan också ha en irriterande vilosmärta.
Smärtan brukar vara lokaliserad till djupt inne i axeln/framsidan av axeln och framsida/utsida av överarmen.
Behandlingen för impingement syndrom i axeln varierar beroende på dess allvarlighetsgrad och orsak. Första åtgärden är ofta att minska belastningen på axeln och göra övningar för att stärka musklerna runt axelleden. Stabiliserande träning kan också hjälpa till att återställa rörligheten och styrkan i axeln. Om symtomen inte förbättras kan en läkare överväga att injicera kortison i axeln eller utföra kirurgi för att avlasta eller i vissa fall helt åtgärda impingement.
Om det är benpålagringar eller artros i AC-leden är kirurgi ett bra alternativ för att bli av med tillståndet i grunden.
Förebyggande av impingement syndrom i axeln kan uppnås genom att undvika överansträngning av axeln samt träna med rätt teknik. Sannolikt är dålig hållning också riskfaktor för att utveckla, så försök gärna korrigera detta själv. Genom att vidta dessa åtgärder kan man hjälpa till att minimera risken för att utveckla impingement syndrom i axeln och bibehålla en god hälsa i axelleden.
Kalkaxel
Kalkaxel kallas en variant av impingement där en av supraspinatus sena har fått kalkinlagring (som tjock tandkräm i konsistens) och därmed orsakar brist på plats för att kunna röra sig. Det gör ont i axeln och känns stelt precis som vid impingement.
Frozen Shoulder/Frusen skuldra
Kallas även för frusen skuldra, frusen axel eller adhesiv kapsulit. Det är en sjukdom som kännetecknas av kraftig stelhet i flera riktningar och smärta i axeln. Sjukdomen utvecklas gradvis över tid och kommer verkligen påverka rörligheten i axeln, vilket kan göra det svårt att utföra dagliga aktiviteter såsom att ta på sig en tröja.
Här är det inte bara problem när man lyfter armen, men stor stelhet och smärta i flera riktningar.
Orsaken är inte helt förstådd, men det tros vara en inflammatorisk reaktion som leder till en förtjockning och sammanväxning av kapseln som omger axelleden. Detta kan göra att kapseln blir mindre elastisk och mindre rörlig, vilket resulterar i stelhet och smärta i axeln.
Räkna med att det nästan alltid tar ca 1,5 år från att besväret börjar tills det har gått över. All behandling och träning under den tiden kan i bästa fall lindra, men inget kommer bota tillståndet (undantaget är att bryta upp axeln under narkos hos kirurgen, men detta är något man endast gör i allvarliga fall då det finns risker).
Symtomen utvecklas gradvis och kan delas in i tre faser:
- Under den första fasen gör det främst ont i axeln. Vissa har stark smärta, också i vila. Den karakteristiska stelhet kommer oftast nu först smygande och tilltar därefter ordentligt.
- Under den andra fasen kan smärtan minska, men stelheten och den minskade rörligheten kvarstår.
- Under den tredje fasen börjar rörligheten i axeln gradvis att återkomma.
Behandling av frozen shoulder är mycket svårt. Ibland lättar det något att få loss spänningar i området runt, hos kiropraktor. Träning är mycket svårt generellt. I allvarliga fall får man överväga kirurgi.
De flesta upplever att det både gör ont i axeln men också att det finns problem runt axeln.
Det är något oklart hur man förebygger, men sannolikt bra att upprätthålla en hälsosam livsstil. Personer med diabetes eller sköldkörtelsjukdomar löper högre risk att utveckla frozen shoulder och bör vara extra uppmärksamma på eventuella symtom. Har man skadat axeln kan frusen skuldra uppstå som följd. Har man haft tillståndet i ena axeln så har man därefter ökad risk att få det i andra axeln på en senare tidspunkt.
Boka in en tid hos oss och kom ett steg närmare smärtfri axel! – Vi kan axelsmärta!