Revbensled

Revbensledslåsning, revbensupphakning, revbensledsinflammation
Revbensled
  1. Plötslig överbelastning: En mindre traumatisk händelse, såsom ett fall, en knuff eller en sportskada, kan orsaka att revbenslederna låser sig. Detta kan ske om det finns en relativt kraftig vridning eller ett direkt slag mot bröstkorgen.
  2. Kroniska belastningar: Långvariga belastningar, som kan komma från upprepade rörelser eller tunga lyft eller en period med många hostningar, kan leda till överansträngning av musklerna som stabiliserar revbenslederna. Till exempel, yrken som involverar repetitiva lyft eller tunga fysiska aktiviteter kan öka risken för revbensledslåsning.
  3. Dålig hållning: En dålig hållning under längre perioder, såsom vid stillasittande arbete framför en dator, kan påverka musklernas balans och leda till spänningar i bröstryggen. Detta kan bidra till att revbenslederna blir överbelastade och mer benägna att låsa sig.
  4. Muskelobalanser: Om vissa muskler är svaga medan andra är överaktiva kan detta leda till obalanser som påverkar bröstryggen. Till exempel kan svaga magmuskler och överaktiva ryggmuskler skapa en ogynnsam belastning på revbenslederna. Ofta kopplat till dålig hållning och dålig ergonomi.
Revbensled låsning, smärta bröstkorg
  • Smärta i bröstkorgen: Ofta en skarp, molande eller huggande smärta som strålar ut längs ett eller flera revben eller mot skuldran. Många beskriver känslan som att smärtan strålar ”igenom bröstkorgen” och når framsidan av bröstbenet. Rörelser som att vrida på bröstkorgen tenderar att förvärra eller utlösa smärtan.
  • Obehag eller smärta vid djupa andetag: I många fall kan smärtan vid djupandning, skratt eller hosta kännas, vilket kan påverka andningsmönstret och orsaka en gnagande oro eller ångest.
  • Tryck för bröstet: Vissa får tryck för bröstbenet/framtill som primärt symptom. Ofta har men redan utrett hjärtat hos husläkare, i ambulansen eller på hjärtavdelning och funnit att hjärtat inte är problemet.
  • Begränsad rörelse: Många upplever svårigheter att vrida eller böja sig framåt i bröstkorgen, vilket kan göra det utmanande att utföra dagliga aktiviteter som att lyfta saker eller delta i sport.
  • Spänningar i muskler: Obehagliga känslor av spänningar och ömhet kan förekomma i musklerna runt bröstryggen och revbenslederna, vilket kan leda till huvudvärk och generell trötthet. Muskelknutar finns ofta nära revbenslåsningen.
  • Du har inte fått rätt diagnos: Det är tyvärr vanligt att man inte har fått rätt diagnos trots flera vårdkontakter med flera olika vårdgivare. Vissa får höra att det inte går att göra något, eller att det inte är hjärtat men att det kan vara psykologiskt.
  1. Sjukhistoria(Anamnes): Vårdgivaren kommer att fråga om symptomens debut, deras karaktär och eventuella föregående skador eller trauman. Att förstå debut av symptom, patientens livsstil och aktivitetsnivå kan ge värdefull information för diagnosen.
  2. Fysisk undersökning: En noggrann fysisk undersökning görs för att bedöma rörelseomfång, identifiera smärtsamma områden och utföra specifika tester för att utvärdera rörligheten/fjädringen hos revbenslederna.
  3. Bilddiagnostik: Revbensledslåsningar syns INTE på röntgen, MR eller DT (skiktröntgen). Röntgen eller magnetresonanstomografi (MRT/MR) kan däremot användas för att utesluta andra möjliga tillstånd, såsom frakturer, diskbråck eller artrit, som kan ge liknande symptom.
Revbensfraktur, brott på revben
  1. Manuell terapi: Kiropraktisk justering eller mobilisering brukar effektivt återställa rörligheten i revbenslederna och häva muskelspänningar. Dessa behandlingar involverar specifika tekniker för att lösa upp låsningar och återställa funktion.
  2. Fysioterapi: Sjukgymnaster kan utforma individuella träningsprogram som fokuserar på att stärka de muskler som stödjer ryggraden och förbättra hållningen. Övningar för att öka rörligheten och flexibiliteten ges ofta.
    Övningar brukar dock inte hjälpa mot detta tillstånd.
  3. Smärtlindring: Användning av icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel (NSAID, ex Voltaren Ipren m.m.) kan hjälpa till att hantera inflammation och smärta.
    I vissa fall kan kortisoninjektioner övervägas för att lindra svår smärta. Medicin och medicinska injektioner brukar inte fungera.
  4. Livsstilsförändringar: Att göra ändringar i det dagliga livet, inklusive att förbättra ergonomin vid arbete, kan hjälpa till att förebygga framtida problem. Att undvika långvarigt stillasittande och ta regelbundna pauser för att röra sig är också viktigt.
  5. Alternativa behandlingar: Vissa individer finner lindring genom alternativa behandlingar som akupunktur eller massage, vilket kan bidra till att minska muskelspänningar och smärta. Dessa behandlingsalternativ kommer dock inte till roten av besväret och kommer inte avhjälpa grundorsaken.
  • Träning och styrketräning: Regelbunden träning som inkluderar styrketräning för rygg- och bålmusklerna kan öka stabiliteten i ryggraden och minska risken för skador. Gärna basövningar på gym.
  • Korrekt ergonomi: Justering av arbetsstationer för att säkerställa en bra hållning och minska belastningen på ryggraden är avgörande, särskilt för dem som arbetar långvarigt vid datorer.
  • Regelbundna pauser: För personer med stillasittande arbete är det viktigt att ta regelbundna pauser för att sträcka ut och röra på sig. Att ta korta pauser varje timme kan bidra till att minska risken för muskelspänningar.
  • Yoga och stretching: Att inkludera yoga eller stretching i den dagliga rutinen kan hjälpa till att förbättra flexibiliteten och styrkan, vilket i sin tur kan bidra till att förebygga låsningar i revbenslederna.