Ryggskott
Vad är ryggskott (lumbago)?
Ryggskott är tillståndet där man samtidigt har smärta i ländryggen (nedre delen av ryggen) och stelhet. Ofta gör det väldigt ont. När vi skriver ländrygg så menar vi egentligen ländrygg/säte/bäcken.
En vanlig variant av ryggskott är egentligen låsning i SI-leden.
I bröstkorgen kan man få ett speciellt slags (och ofta långvarigt) ryggskott, nämligen en variant som kallas för revbenslåsning.
Det kommer ofta i form av en känsla av låsning i ryggen, kan komma kraftiga smärtsamma hugg vid rörelser, ibland blir man sned och man får svårt att röra sig både av smärtan och av stelheten. Många beskriver besväret som en akut smärta eller en plötslig smärta, och att ryggen låser sig samtidigt.
Ryggskott kallas även för lumbago (eller lumbago acuta) och det är detta man brukar mena när man säger att man har ont i ryggen.
Vanligtvis varar ett det i ett par dagar upp till ett par veckor innan det släpper av sig själv. Många som har haft ett ryggskott blir dock inte helt av med det på egen hand, och det brukar då sitta kvar som en rest av besväret som kan blossa upp när man t.ex. lyfter tungt eller sitter still för länge, mer om detta längre ner på sidan.
Har man samtidigt en smärta som strålar ned i benet eller upplever nedsatt känsel i benet så heter det lumbago ischias, du hittar mer info om det här.
Orsak till ryggskott
Det kan vara flera olika orsaker till att man får ont i ryggen, och ofta i kombination med varandra. Man säger i modern forskning att orsaken till ryggskott är multifaktoriell. Vi vill gärna hitta en enkel förklaring till smärtan. Men sällan är just hela förklaringen att man gjort ett fel lyft, har ryggont i familjen osv. Har man haft diskbråck eller har artros är risken att få ryggskott större i detta område.
Det kan utlösas av snabba okontrollerade rörelser eller en överbelastning, men det kan också uppstå utan känd orsak, detta kallar man idiopatisk orsak.
Exakt vad som är ett ryggskott är inte helt fastlagt. Men vi vet att det är ett djupt spänningstillstånd som sannolikt omfattar facettleder och dess ledkaplser, djupa ryggmuskler och ibland även svullnad/inflammation av diskar. Det känns ofta djupt och som att det har uppstått ett ökat tryck i ryggen. Många patienter vi träffar säger att det känns som att något behöver lossnas eller dras ut, men att det sitter för hårt för att klara av detta själv.
80% av befolkningen i västvärlden får någon gång i livet ont i ryggen, men det behöver inte vara i ländryggen.
Bästa sovställningen
Har man ryggskott brukar det mesta göra ont. Den ställning som gör minst ont är den bästa. För de flesta är det samma som bästa sovställning vid ischias, nämligen i fosterställning på sidan med en kudde mellan benen.
Vad kan man göra själv om man har ryggskott?
Försök röra på dig – även om det gör ont så är fysisk aktivitet bra. Det är inte farligt, men jobbigt. Gör det för ont så ta det lugnare men försök att inte ta det helt lugnt och ligga still för länge. Kroppen kommer guida dig genom smärta om det du gör är för stor ansträngning.
Övningar för ryggskott:
Försök gärna göra minst en övning för ryggskott samtidigt som du försöker hålla dig så aktiv som din smärta tillåter.
Övningar vi rekommenderar är:
- köttbullen eller omvänd köttbulle
- Vila i ryggläge med höfter och knän i 90 grader, benen t.ex. över en stol
- Liggandes på rygg försöka tippa benen åt sidorna långsamt
- Djup stretch såsom stretcha sätesmuskler sittandes eller försöka komma ner i deep squat/asian squat.
Det gör inget om det gör ont i nedre delen av ryggen när du gör dessa övningar, men inte så pass att det blir kraftig smärta som håller i sig.
Undvik gärna tunga lyft medan ryggskottet står på – detta råd brukar man dock inte behöva då det uppenbart förvärrar.
Hur lång tid tar det för ett ryggskott att läka?
Vanligtvis sitter de värsta symptomen från ett ryggskott kvar i någon vecka om det lämnas obehandlat. Vissa har tur och har besvär endast några dagar. Många som har haft ett ryggskott blir bättre över tid men en resterande stelhet och smärta kvarstår. Detta kan därefter blossa upp när man anstränger sig eller sitter stilla för länge igen. En stor hjälpande faktor är att röra på sig mycket, t.ex. att ha ett butiksjobb och tvingas röra sig trots smärta. Vi har sett personer som haft vanliga ryggskott i åratal, där ryggskottet varit behandlingsbart och släppt antingen helt eller till stor del.
Hur kan jag förebygga ryggskottet?
Man kan förebygga eller åtminstone minska risken att få ryggskott genom att styrketräna i någon form regelbundet, gärna i kombination med att gå promenader och att vara aktiv i övrigt.
Har man återkommande ryggskott och vet att spänningen bygger upp över tid är det väldigt bra att komma in och låta en kiropraktor släppa på spänningarna innan de blir för stora. Detta gäller också för dem som tränar och är aktiva men kanske samtidigt har artros i ryggen eller skadade diskar. Då räcker ofta inte träning för att hålla ryggskott borta. Diskutera gärna med oss så kan vi ge en mer specifik prognos för just dig och dina förutsättningar. Vi ger gärna tips på bland annat övningar, stretching och sätt att röra på sig.
När bör jag söka vård?
Om ryggskottet gör mycket ont, inte går över av sig själv eller blir värre dag för dag, så sök vård. Ju längre du går med ryggskottet generellt sett, ju fler behandlingar behövs. Detta är individuellt, men det blir ofta lite mer svårbehandlat om man går med ryggskott mer än 7-10 dagar innan man påbörjar behadnling. Vet du från tidigare att dina ryggskott inte brukar gå över spontant så är det också bra att inte gå och vänta med behandling.
Vi är kanske bäst på ryggskott Stockholm.